maandag 9 maart 2015

Boekpresentatie 'De Grote Heelmeester' van Arthur Niggebrugge

Verslag boekpresentatie De Grote Heelmeester van Arthur Niggebrugge in het Auditorium van het Bronovo ziekenhuis te Den Haag.

Als er in mijn ‘eigen’ ziekenhuis een boekpresentatie wordt gehouden dan is het bijna vanzelfsprekend dat ik er bij ben, zeker als dat boek dan ook nog eens een thriller is. De Grote Heelmeester is geschreven door de traumachirurg Arthur Niggebrugge.
Over de schrijver:
Arthur Niggebrugge (Amsterdam, 1960) begonnen als piloot bij de luchtmacht maakte hij de overstap naar de geneeskunde. Uiteindelijk werd hij traumachirurg in het Haagse Bronovo ziekenhuis. Hij promoveerde aan de Rijksuniversiteit in Leiden en runt in zijn vrije tijd samen met zijn vrouw en een aantal vrijwilligers ‘De Schuilplaats’, een opvangproject voor dak- en thuislozen. Nou ja, niet al zijn vrije tijd ging naar dit project, want hij schreef de afgelopen 3,5 jaar ook aan zijn boek, dat toen het af was tot zijn eigen grote verrassing een thriller bleek te zijn.

De presentatie:
Martien Elema van Karakter Uitgevers houdt een kort openingspraatje, in het Engels omdat er ook buitenlandse gasten zijn onder de genodigden. Daarna komt Tomas Ross op het podium, hij is er om het eerste exemplaar van 'De Grote Heelmeester' te overhandigen aan de schrijver. 
Tomas vertelt dat hij op een dag het ziekenhuis kwam in gestrompeld met een gebroken middenhandsbeentje. Drie keer raden wie zijn behandelend chirurg was…juist Arthur. 

De arts die Tomas Ross herkende vertelde hem ook een boek geschreven te hebben…en zo is de bal gaan rollen. De heer Ross noemt het boek een mooi debuut.

Na de overhandiging van het eerste exemplaar is het tijd voor een heel kort interview, Tomas Ross stelt Arthur een aantal vragen en Arthur vertelt dat hij meerdere malen met vakantie geweest is in Ghana en daar ook heeft geopereerd, net zoals de hoofdpersoon in het boek. Ook vertelt hij dat het geen vooropgesteld plan is geweest om een thriller te schrijven…hij leest zelf niet eens thrillers. Hij is op een dag gewoon begonnen en na het eerste hoofdstuk kon hij niet meer stoppen met schrijven…ineens bleek het verhaal zich ook af te spelen in Afrika en Arthur was zelf ook meerdere malen verrast door de wendingen in het verhaal.

Nadat Tomas Ross de vraag stelde of er ook een tweede boek gaat komen en Arthur vertelde dat dat boek er pas kwam als van zijn eerste boek 40.000 exemplaren zijn verkocht…en Tomas daarop weer zei dat van een debuut er meestal zo’n 4000 exemplaren wordt verkocht is het tijd voor het dankwoord.


Uitvoerig bedankt Arthur een aantal mensen, zoals zijn ome Jan, Maaike Moolhuijsen zijn editor, Henk Bongaarts (die wij kennen als Henk van Dorp), een gepensioneerd medewerker van Bronovo, een aantal vrienden en uiteraard zijn vrouw Annemieke, die 3,5 jaar lang kritisch meelas.

Ann


2 opmerkingen:

  1. Leuk om te lezen dit verslag . Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar het boek

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je Lydia :) Je mag het boek lenen hoor als ik het uit (en de recensie geschreven) heb.

    BeantwoordenVerwijderen