zondag 7 augustus 2022

Goudval van Lilian Schneider.


 1 boek

4 lezers

4 meningen


Jantsje:

 

“Ieder mens heeft een donkere kant, ook jij.”

 

Het is het eerste boek wat ik las van Lilian Schneider

 Eveline en Oscar raken los van elkaar verstrikt in de duistere goudhandel.

Klinkt erg spannend.


 De eerste helft van het verhaal ging wat meer over de liefdesperikelen van Eveline.

Na het overlijden van Morris, het zoontje van Oscar en Eveline gaan ze er ieder op een andere manier mee om. Zo verwijderen ze van elkaar. En ik begrijp wel dat Eveline met de Engelsman Steven een verhouding begint. Met Oscar kan ze niet over Morris praten en met Steven wel.

 Het boek is niet saai, wel duurde het naar mijn smaak iets te lang voor er iets gebeurde. Om het verhaal nog spannender te maken had er naar mijn smaak iets meer duistere dingen van de goudhandel in gemogen. Maar ik heb het wel in twee dagen uitgelezen omdat ik wilde weten wat er ging gebeuren. Het boek leest soepel, snel als een trein, en leest meer als een roman dan een thriller.

Heerlijk boek voor op vakantie of lekker aan het strand. Maar voor mij was het iets teveel liefdesperikelen.

 Daarom krijgt het van mij 3,5 kraai.

 


Karin K:


Plezierig weg lezend, en de ik-vorm geschreven. In korte hoofdstukken zijn Eveline en Oscar om beurten aan het woord. De korte proloog verhaalt over de tragische dood van hun zoontje waarna het verhaal 2 jaar later start. Door het verschil in rouwen zijn Oscar en Eveline dan al flink uit elkaar gegroeid. Eveline heeft zich gestort in een affaire en Oscar heeft zich gestort op zijn werk, althans dat is wat Eveline denkt.

 

Eveline komt erg naïef over. Ze voelt zich bij haar minnaar weer jong, aantrekkelijk, gezien en gehoord en daarbij droomt ze van het hebben van haar eigen koffietentje.

2/3 van het boek gaat dan ook voornamelijk daarover. In het begin van het verhaal leest dat allemaal erg plezierig weg maar naar verloop van tijd miste ik toch wat  spanning en bekruipt mij het gevoel in een Feelgood te zijn beland in plaats van een Thriller. Toch volgt er in het laatste deel nog een plezierige twist. Minder romantiek en meer een zoektocht naar de waarheid.

 Een zacht, romantisch verhaal dat vooral de (vrouwelijke?) lezers zal aanspreken die houden van een makkelijk weglezend vakantieboek met wat spannende elementen. Zelf vond ik het wat vlak blijven en miste ik toch wat diepgang in de personages en spanning in het verhaal. Ook wat minder romantiek had van mij best gemogen, maar dat is heel persoonlijk.

 Mede door de aangename wending op het einde geef ik Goudval 3 Kraaien.

 

Anita:


 

Ooit lachte de toekomst Oscar en Eveline toe. De dood van zoontje Morris bracht een onomkeerbaar proces van verwijdering op gang, opgeslokt als ze worden door hun eigen verdriet dat ze in grote eenzaamheid, los van elkaar, proberen te verwerken.

 

‘Goudval’ is een verhaal dat wordt opgebouwd rond een beperkt aantal personages. Ofwel Oscar, maar vooral Eveline, geven in de ik-vorm het relaas van hoe ze nu in het leven staan. Het water tussen hen in blijkt alsmaar dieper.

 

Doch, buiten hun weten om - maar de lezer weet beter! – blijven ze onzichtbaar met elkaar verbonden door … goud. Oscar gooit zijn leven helemaal om en gaat in zee met een familie met een meer dan dubieuze reputatie. Eveline jaagt haar eigen droom na. Maar hoe naïef kan je zijn? Beiden raken verstrikt in een web van manipulatie. Het is duidelijk dat er van alles broeit onder de oppervlakte van de plot. Die belofte zet aan tot verder lezen.

 In de eerste helft van het verhaal ligt de focus op het proces dat de personages doormaken. In de tweede helft volgen enkele twists elkaar in snel tempo op. De laatste 50 pagina’s staan garant voor een paar best spannende passages.

 Hoewel het verhaal niet op elk moment even geloofwaardig is, brengt Lilian Schneider met ‘Goudval’ een verhaal dat vlot leest. Ontspannend! Een perfect boek om te lezen op vakantie!

 3 kraaien

 

Fany:

 


Goudval is een lekkere vakantiethriller met een snufje misdaad en romantiek.

 

Oscar en Eveline vormen samen met Morris een gezinnetje. Dan slaat het noodlot toe. De bubbel spat uit elkaar en het verhaal gaat twee jaar later verder.

De dood van hun zoontje heeft de geliefden uit elkaar gerukt. Hoewel ze nog samenzijn is hun geluk kapot gemaakt.

 

Oscar is strafrechtadvocaat en Eveline droomt van een eigen koffiezaak. Bij elkaar vonden ze geen troost en het is niet verwonderlijk dat, nadat Eveline betrapt werd met haar Engelse minnaar Steven, de zaak ontploft. Hun wegen scheiden en Eveline lijkt opnieuw de liefde te vinden.

Oscar gedraagt zich ook heel anders en hij besluit om een nieuw pad in de goudhandel te kiezen. Eveline haar Steven is edelsmid en vertoeft ook in deze kringen. Hoe gevaarlijk de keuze van Oscar was wordt al snel duidelijk.

Dit nieuwe drama zorgt ervoor dat leugens en waarheid uiteindelijk doorprikt worden maar door deze vreselijke gebeurtenis zal niets nog hetzelfde zijn.

 Goudval gaat over manipulatie, rouw en liefde.

De auteur slaagt erin om boeiende karakters neer te zetten. Hoewel dit verhaal soms meer voelt als een roman dan een thriller is het vlot geschreven en maakt het nieuwsgierig. Bepaalde wendingen vond ik een beetje ongeloofwaardig of te gekunsteld maar 'Goudval' is een leuk mysterie dat je gegarandeerd wat spannende en romantische momenten bezorgt.

 3 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten