zondag 31 december 2017

Wat Renee las in 2017

Wat ik las...


Is het echt al weer het einde van het jaar? Het voelt of dit jaar maar een maand of 2 geduurd heeft. Het vloog om, maar de kerstboom met ballen en branden de lampjes en de top 2000 op de achtergrond bevestigen toch echt dat het jaar bijna ten einde is.
Ondanks dat het jaar zo kort lijkt heb ik wel veel gelezen voor mijn doen en dan ook nog eens vooral hele goede boeken. Ik moet echter wel even diep in mijn geheugen graven welke ook allemaal alweer.
 
Ik las beide boeken van Linda Jansma uit de serie “Cirkel van het kwaad.”afgelopen jaar. Beide
boeken spelen zich in Friesland af, de provincie waar ik geboren ben en nog altijd woon en waarheen Linda Jansma in het nieuwe jaar zal verhuizen.
Het eerste boek, “Schaduwkinderen.” speelde zich vooral in de kersttijd af en een aanslag door Moslim extremisten staat er centraal. In het tweede boek, “Uitverkoren” staat een sekte centraal. De boeken hebben een rode lijn met betrekking tot hoofdpersoon Jules Declerck en die zal zich in het 3e boek, wat in de loop van 2018 zal verschijnen, voortzetten. Ik kan bijna niet wachten op het boek, dus ik hoop dat de tijd net zo snel zal verlopen als 2017.

Veel indruk heeft de roman “Ik zal verborgen zijn.”van Eline Rosenhart op mij gemaakt. De zeer jonge schrijfster schreef een boek over het leven van twee verschillende Joodse vrouwen. De ene leefde voor onze jaartelling en de andere maakte de tweede wereldoorlog mee. De verhalen van beide vrouwen wisselen elkaar op kunstige wijze af en beschrijven twee levens van onderdrukking en toch krachtige vrouwen.
Een echte aanrader dit boek.

In slechts twee weken tijd las ik de complete serie van 4 delen van “De Noordzeemoorden.” van Isa Maron. Dat ik deze boeken goed vond is wel te zien aan de korte tijd waarin ik de boeken las. De jonge Sarina is tijdens een wereldreis vermist geraakt. Haar zusje Kyra gaat op onderzoek uit en ontdekt dingen die de politie gemist heeft. Tot het einde blijft het spannend of  Sarina terug gevonden wordt of niet.


Het laatste boek wat ik dit jaar las was “De oplichters.” van John Grisham. Het boek speelt zich af in de Verenigde Staten. 3 jonge studenten komen er achter dat hun studie een farce is. Ze zitten op een slechte universiteit waar het behalen van een diploma zeer moeilijk zal zijn. Ze vinden een oplossing, maar is dat een goede? Ik zou zeggen lees het boek en je krijgt een antwoord.

Het 7e deel van de dagen serie “Zondagochtend breekt aan.” van Nicci French las ik ongeveer halverwege het jaar. Een spannende serie waarbij het helaas lang duurt voordat het volgende deel uitkomt. Het echtpaar is gelukkig meesterlijk in het terugblikken op het voorgaande, zodat wat je vergeten was weer vers in het geheugen komt.

Ik las ook een boek wat een echte hype was. Mensen die zelden tot nooit een boek lazen, lazen nu “Dagboek van een getuige.” geschreven door het zusje van Willem Holleeder, Astrid Holleeder. Een interessant boek over het leven van de familie Holleeder. Het geeft een goed beeld van het karakter van Willem Holleeder en de angsten die de rest van de familie Holleeder dankzij hem moet doorstaan. Het boek is nu en dan nogal van de hak op de tak en vervalt in herhaling en wordt daardoor wat langdradig.

Een boek wat mij tijdens het lezen zeer bekend voorkwam was “De verbeelding.” van Harlan Coben. Jonge weduwe Maya krijgt een Nannycam van haar beste vriendin, zodat ze kan zien hoe de nanny met haar jonge dochtertje omgaat. Als ze op een dag de beelden terugkijkt krijgt ze de schrik van haar leven. Haar vermoorde echtgenoot verschijnt in beeld. Een zoektocht naar de achtergronden van zijn leven en de moord beheersen vanaf dan haar leven.
Ik had steeds iets van dat heb ik toch eerder gelezen, maar geen idee wat het einde zou zijn, dus dacht het op een ander boek zou lijken. Toen ik het uit had dacht had ik iets van dus toch eerder gelezen. Pas een jaar ervoor... Het zegt veel over de indrukken die het boek achterliet, terwijl de omschrijving op de achterflap juist veel belovend was...

In februari las ik “Nikki.”van Tim Notten. Het boek speelt zich af in de wereld van computer hackers. Weet het verhaal niet meer precies, maar wel dat ik het erg goed vond.

Een ander erg goed boek wat ik las is “Kruimels zijn ook brood.”Dit boek is geschreven door Marelle Boersma en haar vader Joop Boersma. Het is geschreven als vraaggesprek en verbind het heden met het verleden. Waarom zijn bepaalde keuzes in het leven gemaakt en wat zijn de gevolgen voor de latere generaties daarvan geweest. Het geeft een goede kijk op het leven in verschillende tijden en zet je aan tot het zelf stellen van vragen aan je ouders voordat het niet meer kan.

Een aanrader.

Samen met Lydia las ik voor het boekenduel “Waanzin.”, eh Waanidee, van Karin Hazendonk. Alweer een boek wat je aanzet tot nadenken. In dit geval nadenken over wat de gevolgen zijn als verkeerde mensen de macht in handen krijgen. Het waanidee van de hoofdpersoon geeft waanzinnige problemen voor de bevolking van Nederland.
Alweer een aanrader.

Nog maar net geleden las ik “Afgekocht.” van Nancy Elfrink Een familie verhuist van stad naar
platteland en verheugt zich op meer contact met de mensen in hun omgeving. Helaas blijkt juist het tegendeel. Ze worden juist genegeerd en het waarom is hen lang onduidelijk. Het blijkt  dat er in het verleden in hun nieuwe huis vreemde dingen gebeurd zijn die hiervan de oorzaak zijn.
De recensie zal binnenkort verschijnen en ik wil daar niet teveel op vooruit lopen, maar ik kan wel vertellen dat aankoop van het boek je niet zal teleurstellen.

Dit was al een hele rij en ik las er nog meer. Ik hoop in 2018 weer zoveel vooral goede boeken te kunnen lezen. Ik wens jullie een goed nieuwjaar met vooral goede dingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten