donderdag 19 oktober 2017

Linda Jansma over In naam van de vader

*Vandaag maakte de Crime Compagnie bekend dat In naam van de vader de eerste Kobo orginal is en van jouw hand.  Hoe komen ze bij jou terecht?

Dat is via de uitgeverij gegaan. Hoe het precies in zijn werk is gegaan weet ik niet, maar uiteindelijk kreeg ik de vraag voorgelegd of ik dat wilde. Na een aantal gesprekken met mijn uitgeefster heb ik ja gezegd.

*In twee a drie zinnen: waar gaat het over? En voor wie is het leuk te gaan lezen?


In het persbericht staat het als volgt: De serie gaat over Francis van Foreest, eigenaar van een prestigieus Larens advocatenkantoor, die een grote fout begaat die hij voor iedereen verzwijgt. Vanaf dat moment leeft hij met de voortdurende angst dat zijn misstap ontdekt zal worden. Ook zijn vrouw Renée zet hun goede naam op het spel als ze een affaire begint met haar zwager. Hun zoon Ties raakt betrokken bij een grote drugsdeal én wordt verliefd op een dure prostituee. Stevent de familie van Foreest af op de ondergang of zijn ze sterk genoeg om alle schandalen te overleven?

Ik denk dat het een fijn verhaal is voor iedereen die van een lekker smeuïge, maar ook spannende soap houdt.

*Je ging al van de standalone naar een trilogie, maar nu een vierdelige serie voor Kobo. Hoe anders schrijven is dat? 

Heel anders. In de trilogie Cirkel van het kwaad betreft het drie vrijwel losstaande verhalen, waar doorheen een rode draad loopt. In het geval van de serie voor Kobo is het één verhaal in vier delen, waarvan elk deel met een spannende cliffhanger eindigt. Dit verhaal kan dus in principe tijdens het schrijven nog alle kanten op, terwijl ik me bij de trilogie toch min of meer aan die rode draad moet vasthouden.

*Is het Koboschrijven voor herhaling vatbaar?

Wat plezier in het schrijven ervan aangaat wel, maar voor wat betreft de tijdsdruk is het wat minder. Ik kan al niet zo heel goed tegen deadlines en in dit geval móét elk deel op een bepaalde datum af zijn. Dat brengt af en toe best wat stress met zich mee.

*Ben je intussen ook al bezig aan het derde deel van de trilogie? Kun je verschillende verhalen doorelkaar schrijven?


Uitverkoren kreeg bij ons 4,5 kraai
Er staat al een deel van het derde deel op papier; dat heb ik geschreven voordat Kobo ter sprake kwam. Op dit moment schrijf ik er niet aan. Pas na december, als de serie voor Kobo is afgerond, ga ik met de trilogie verder en hoop ik dat ik het laatste deel binnen afzienbare tijd klaar heb. Omdat ik al mijn tijd voor de Kobo-serie nodig heb, schrijf ik niet aan beide verhalen tegelijk.

*Je bent 50 geworden en hebt een aardige lijst met titels al opgebouwd. Wat kunnen we de komende 50 jaar van je gaan verwachten?

Uh, gewoon nog een hele reeks boeken. Ik heb nog genoeg ideeën om voorlopig mee aan de gang te gaan. Zo heb ik al onderwerpen voor een heleboel losstaande boeken, maar denk ik ook aan een serie met vaste personages en losse verhalen; daar heb ik zelfs al een flink stuk tekst voor een eerste deel van op papier staan. De lezer is dus nog niet van me af, hahaha.

*Op welk boek ben je het meest trots? Ook al hou je van allemaal: eentje kiezen.

Eigenlijk ben ik op al mijn boeken heel trots. Maar als ik moet kiezen, dan kom ik toch weer bij mijn eerste: Kwetsbaar (voorheen Caleidoscoop). Ik won er de schaduwprijs mee en stond er weken meer in de bestseller top 60. Ik heb dat boek ook met heel veel plezier geschreven en denk daar nog vaak aan terug. Ik denk dat dat komt omdat ik toen nog geen uitgever had en het puur voor mezelf en voor een paar vrienden schreef.

*Welk personage dat je schiep is je favoriet? En waarom?

Nog zo’n moeilijke vraag. Al mijn personages hebben een speciaal plekje in mijn hart. Misschien als ik echt moet kiezen, dat ik dan voor Anouk uit Houvast kies. Een goede vriendin van mij heeft daar model voor gestaan en ook in het boek zelf zit heel veel van mezelf. Maar ook Jules uit de trilogie vind ik mega-stoer. Zij is niet altijd even vriendelijk tegen haar medemens, maar heeft wel een groot hart. Ze gaat haar eigen gang en laat zich door niemand beïnvloeden.  

*Waar ben je het meest trots op terugkijkend op je schrijfcarrière?

Op wat ik bereikt heb: een fijne schare fans die altijd reikhalzend naar een nieuw boek uitkijkt. Want daar doe je het als auteur toch allemaal voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten