woensdag 22 maart 2017

Een echte literaire detective?

Robbert Welagen, bekend van literair werk, waagde zich aan een detective.  Het boek kwam deze week uit en heet Nachtwandeling. Er hebben vaker mensen van de literatuur met hoofdletter L een uitstapje gedaan naar het spannende genre. Denk bijvoorbeeld aan Isabel Allende met Ripper. Al was het genre voor deze schrijfster wel een stapje lager en deed ze het volgens zeggen uit de losse hand. Weinig thrillerlezers waren heel enthousiast en het werd vooral door de vele Allendefans gelezen.

Als we naar Nederland kijken kwamen bijvoorbeeld de knappe broertjes Heerma van Voss met de thriller Ultimatum die goed ontvangen werd, maar minder verkocht. De broertjes kochten een grote oplage tegen dumpprijs op. Of neem de Vlaamse Herman Brusselmans die een paar politieromans schreef. Ook al niet bijster goed verkocht. Dinsdag werd in de Volkskrant bekend gemaakt dat uitgeverij De Bezige Bij het nieuwe boek Kwaadschiks van A.F.Th. van der Heijden ingestuurd is voor de Gouden Strop. Het boek gaat over de onttakeling van een psychopaat.

Nachtwandeling van Robbert Welagen speelt zich af in de literaire wereld. De schrijver Jacob van Herwijnen wint de Sebriko Literatuurprijs en wandelt na de uitreiking het Amstel Hotel uit, een zachte lentenacht in. Het is stil op straat. Hij slaat linksaf en steekt via de Hogesluis de Amstel over. Hij volgt het water in noordelijke richting. De volgende ochtend wordt zijn lichaam drijvend in de Amstel gevonden.

Inspecteur Mudde buigt zich over deze zaak. Al hoopt hij dat dit een van zijn laatste is, want hij heeft inmiddels genoeg ellende gezien. Tegelijk is elke moord een vraag waar hij het antwoord op wil vinden. Pas dan mag hij naar huis, naar zijn hond en moestuin. Op zoek naar een moordenaar wandelt Mudde de voor hem onbekende literaire wereld in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten