zaterdag 16 juli 2016

Hoe is het met.....Lillian Schneider?

Voor het topic Hoe is het met …? heb ik Aquamarijn gelezen van Lilian Schneider. Lilian publiceerde tot nu toe tal van losse verhalen in bundels en tijdschriften. In oktober 2014 verscheen haar debuut Aquamarijn, een psychologische thriller. Lilian zegt op haar website dat ze verslaafd is aan schrijven, gelukkig maar, want ik ben benieuwd naar haar volgende boek!

Wil je jezelf introduceren aan de hand van vijf steekwoorden?
Enthousiast
Ik kan heel enthousiast ergens in duiken. Aan een nieuw verhaal beginnen vind ik dan ook altijd een heerlijk moment. Het gevaar is wel dat ik mezelf soms voorbij ren. En niet altijd zin en geduld heb om de vervelende klusjes te doen.

Nieuwsgierig
Als schrijver moet je nieuwsgierig zijn. Je moet veel willen weten. Openstaan voor wat er in de wereld gebeurt. Daarvoor niet altijd ver hoeft te zoeken. Goed je ogen en oren openhouden. Gelukkig ben ik heel nieuwsgierig van aard.

Eigenwijs
Ik kies graag mijn eigen weg. Dat kan ook weleens een valkuil zijn. Dan helpt het oordeel van een ander. Daarom werk ik graag met proeflezers.

Dromer
Ik denk dat bijna alle schrijvers dromers zijn. Ik beschik over een rijke fantasie. Dat had ik als klein meisje al. Ik was gek op sprookjes.

Sensitief
Ik kan me goed inleven in anderen. Soms een beetje teveel. Dan vergeet ik mezelf. Maar in het schrijven helpt het me om in het hoofd van een personage te kruipen.

Hoe ben je op het idee gekomen voor het schrijven van Aquamarijn? Waar haal je de inspiratie vandaan?
Het verhaal voor Aquamarijn kwam gaandeweg. Ik had het gevoel dat ik hoofdpersoon Silke eerst beter moest leren kennen. Ik haal mijn inspiratie echt overal vandaan. Ik put uit mijn eigen ervaringen, maar pik ook veel op van dingen die ik lees en zie. Wonen in de provincie Groningen helpt daarbij. Veel locaties lenen zich voor een spannend verhaal. En ik heb een rijke fantasie.

Hoe is de titel van je boek tot stand gekomen?
Al vrij snel was duidelijk dat er iets met water in de titel zou moeten komen. Maar er komt ook een flat in de stad Groningen met die naam waar een belangrijke scène zich afspeelt. Na wat samen brainstormen kwam mijn uitgever met de titel.

Wat deed de gebeurtenis van hoofdpersonage Silke wat ze twintig jaar geleden heeft meegemaakt met jou tijdens het schrijven?
Ik merkte dat het schrijven over de jonge Silke me makkelijker afging. Toch heb ik expliciete details over de gebeurtenis waar jij op doelt later weer geschrapt. Misschien kwam dat toch te dichtbij. Ik moet nog leren om dat toe te laten.

Op de laatste bladzijde heb je een verrassing voor de lezer in petto. Waarom heb je hiervoor gekozen?
Ik hou zelf van een scherp plot. Vooral niet ´en ze leefden nog lang en gelukkig´. Dat is dodelijk voor een verhaal. Deze draai verwachtte de lezer niet. Stiekem genoot ik daar wel van.
Komt er een volgend boek met dezelfde personages? Waar gaat je volgende boek over?
Nee, mijn volgende boek heeft nieuwe personages. Maar voor de lezers van Aquamarijn heb ik er een verrassing verwerkt.
Het duurt nog even voordat het klaar is, want voor dit verhaal moet ik diep graven, zowel bij mezelf als qua onderzoek. Maar ik kan alvast verklappen dat niets is wat het lijkt in een klein en op het eerste oog lieflijk stadje.

Hoe waren de reacties op Aquamarijn? Hoe ga je daarmee om?
De reacties waren heel divers. Ik was blij met lezers die aangaven dat ze aangenaam verrast waren. De minder goede recensies kon ik ook goed kon handelen. Ik ben van mening dat je als schrijver open moet staan voor kritiek. Daar kun je heel veel van leren. Slechts eentje hakte erin. Maar dat kwam vooral omdat die nogal op de persoon was gespeeld.

Heb je vaste schrijfrituelen?
Ik kan niet zonder een notitieboekje op mijn nachtkastje. Het is heel fijn in slaap vallen, terwijl je je in de fictieve wereld van je personages begeeft. Het zorgt er soms ook voor dat ik langer wakker lig, dat is de andere kant van de medaille.

Lees je zelf veel en wat lees je zoal?
Ik lees minder dan vroeger. Ik merk dat ik wat wispelturiger ben geworden. Als een boek niet boeit, dan leg ik het weg. Vanzelfsprekend lees ik graag thrillers, liefst Engelse en Scandinavische. Maar een roman vind ik ook fijn voor tussendoor. Soms ben ik even zat van al het geweld ;-).

Welk boek raad jij ons aan om te lezen?
Een boek dat op mij veel indruk heeft gemaakt is De grote stilte van John Boyne.
Het speelt in Ierland en gaat over het misbruik in de Katholieke Kerk. Boyne’s schrijfstijl deed me denken aan John Irving. Geweldig goed.
 
Lilian bedankt voor je medewerking. Ik wens je veel succes met het schrijven van je volgende boek!

Lydia


Geen opmerkingen:

Een reactie posten