woensdag 15 juni 2016

In gesprek met Rolf Börjlind

Ter gelegenheid van de premiere van de serie Springvloed naar het gelijknamige boek van Cilla en Rolf Börjlind heeft een interview plaats gevonden. Bij dit interview was aanwezig Rolf Börjlind, schrijver van het boek, maar ook schrijver van het script. Ze mochten ook zelf overal bij zijn, van kiezen van de cast tot meebeslissen tijdens filmen.

Het echtpaar Börjlind zijn al jaren de scenarioschrijvers van een hele reeks populaire Scandinavische tv-series. Denk hierbij aan Wallander, Arne Dahl en Martin Beck. Op de vraag waarom ze dan zelf zijn begonnen met het schrijven van boeken antwoordt Rolf: “Nadat we al zoveel jaar de scenario’s van de tv-series schrijven op basis van boeken waarvan je de verhaallijn moet volgen, wilden we eens wat anders. We wilden ons eigen verhaal schrijven, waarbij we geen verhaallijn moesten volgen, maar waarvan we zelf de verhaallijn bedachten. Hierdoor heb je veel meer vrijheid om je eigen verhaal neer te zetten.”

Op de vraag waarom er binnen het eerste boek de daklozen worden opgevoerd, vertelt hij dat de misdaad in het verhaal de motor is. Het opvoeren van sociale problematiek is een onderdeel dat zij graag verwerken. Hij zegt: “Als ik hier nu een heel verhaal over de maatschappelijke en sociale problematiek ga houden, dan valt de helft in slaap. De andere helft loopt weg. Door het te verwerken als thema in een boek wordt het toch gelezen en is het onderwerp ineens een stuk boeiender.”

Boek 1 t/m 3 zijn in Nederland al op de markt. Als er gevraagd wordt of we nog een deel 4 krijgen antwoordt hij bevestigend. Het vierde deel komt in augustus dit jaar uit in Zweden. In Nederland moeten we dan helaas nog een poosje wachten. Met een beetje geluk kunnen wij augustus 2017 van deel 4 gaan genieten.
De boeken deel 2 De derde stem en deel 3 Zwarte dageraad kunnen we volgens Rolf ook verwachten als serie.
Wanneer gevraagd wordt hoe het is om je eigen boek op het witte doek te zien vertelt hij dat dit een rare gewaarwording is. In eerste instantie was Rolf er niet zo’n voorstander van, maar Cilla heeft hem toch weten te overtuigen en hij was aangenaam verrast. Ineens is het je eigen product dat zichtbaar is geworden op het grote scherm.

Op de vraag of ze veel hebben moeten aanpassen vanuit het boek naar scenario geeft Rolf aan dat een aantal kleine aanpassingen nodig was. Zo is de beste vriendin van Olivia in de serie een man geworden die homo is. Dit is gedaan om het net even een andere wending te geven. Zo is Mette in het boek een vrouw met extreem obesitas, maar in de serie is ervoor gekozen haar wat minder dik te laten zijn. Dit was praktischer gezien het casten van een actrice voor deze rol.

Als er gevraagd wordt waarom deze serie dan net iets anders is dan de Scandinavische series die we gewend zijn zegt Rolf: “Zoals in de andere Scandinavische series standaard een politiebureau als hoofdlocatie wordt gebruikt en een moord op het bureau krijgen gesmeten, hebben wij hier juist niet voor gekozen. Wij hebben expres gekozen voor een rechercheur in opleiding. Daarnaast is het geen echte Scandi Noir. Wij hebben ervoor gekozen lichtere scenes te schieten, zomerser met meer zon. Ook hebben we geprobeerd meer humor te verwerken in de serie.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten